Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Pædagogisk Idræt

Pædagogisk Idræt 

M-Husets Idrætsvuggestue blev i 2010 certificeret til idrætsvuggestue af Peter Sabroe Instituttet (nu VIA University Collage). 

Den pædagogiske idræt er gennemgående i hele vores hverdag, både i de planlagte aktiviteter, de pludselig opståede voksen- og børneinitierede aktiviteter og lege, samt i dagligdagens rutiner. Pædagogisk idræt danner dermed grundlag for vores dagligdag, og fungerer som vores pædagogiske afsæt. 

 

Mål, middel og metode 

Det er gennem pædagogisk idræt, at pædagogiske mål opnås, og derfor kommer pædagogikken altid først, og går forud for aktiviteten. Idrætten er, sammen med leg og bevægelse, både et middel, en metode og et omdrejningspunkt i vores pædagogiske praksis. Forud for de pædagogiske aktiviteter, overvejes der altid, hvorfor man gør som man gør, og hvordan man når sine pædagogiske mål (didaktiske overvejelser). med afsæt i en idrætspædagogisk tilgang, bærer vores hverdag præg af et bevægende og legende element, hvor bevægelsesglæde er et stort omdrejningspunkt. 

 

Kroppen som fundament 

I M-Husets Idrætsvuggestue arbejder vi ud fra den overbevisning, at kroppen er fundamentet og at børnene lærer gennem kroppen. Det betyder bl.a., at vi helst der, at børnene får et så bredt bevægelsesrepertoire som muligt; det betyder bl.a. at vi arbejder med både high og low arousal. Børnene får igennem ores pædagogiske aktiviteter, kendskab til hvad det betyder at være forpustede og at have et højt energi niveau samt at være afslappede og rolige. Det vægtes højt, at børnene får udviklet de grundforudsætninger der er nødvendige for, at de kan mestre de udfordringer, som livet byder. Men det betyder også, at krop imiterer krop. Det pædagogiske personale agerer som rollemodeller og det vil bl.a. sige, at det pædagogiske personale ved at være aktivt deltagende, engagerede og entusiastiske i hverdagen, både går forrest, ved siden af og bagved, i pædagogiske aktiviteter, lege og i andre pædagogiske sammenhænge. Når vi bl.a. leger kongens efterføler ude på legepladsen, kravler personalet over træstubben, hopper over linen eller ruller rundt på græsset, sammen med børnene.  

 

Deltagelse og bevægelsesglæde 

I pædagogiske idræt hander det ikke om at viden og konkurrere; det handler derimod om deltagelse, deltagelsesmuligheder, samarbejde og bevægelsesglæde. Glade, bevægelses og stærke kroppe, har bedre forudsætninger for læring og udvikling. 

 

Strukturering 

I pædagogisk idræt, tænkes kroppen ind i hele barnets udvikling - både fysisk, psykisk, kognitivt og socialt. I M-Husets Idrætsvuggestue, har vi inddelt året sådan, at vi i tre måneder ad gangen, har et af de fire punkter i fokus. 

De fire fokuspunkter er: 

  • Den fysiske udvikling (herunder grundmotorikken og primærsanserne) 

  • Den psykiske udvikling

  • Den sociale udvikling

  • Den kognitive udvikling 

De fire fokuspunkter kan dog aldrig skilles ad, så selvom vi har ekstra fokus på det kognitive, vil der altid være elementer af de tre andre fokuspunkter. I arbejdet med fokuspunkterne arbejder vi bl.a. på tværs af stuerne, og kalder dette Idræt på tværs. Dette er med til at danne relationer på tværs af stuerne og styrke relationerne mellem børnene og personalet på tværs. 

 

Læringsrum

Når der arbejdes med pædagogisk idræt, skelnes der mellem to læringsrum: det formelle- og det uformellem rum. I det formellem rum er det personalet, der bevidst igangsætter forskellige former for aktiviteter/leg og bevægelse ud fra det fokusområde, der arbejdes med. I det uformellem rum er der både barn-voksen rummet og barn-barn rummet. Fælles for disse er, at det er børnene der igangsætter aktiviteter/lege, som de voksen kan støttet op om, observerer eller inspireres af. 

 

Pædagogisk bagdør og perifer legitim deltagelse 

I den pædagogisk idræt arbejder man med inkluderende værdier som pædagogisk bagdør og perifer legitim deltagelse. Den pædagogiske bagdør betyder, at børnene deltager i aktiviteten på det niveau de er udviklingsmæssigt. Både børn og voksen kan med den pædagogiske bagdør ændre rammerne i en aktivitet/leg, for at sikre at alle børn føler sig inkluderede. Perifer legitim deltagelse betyder, at børnene har mulighed for at observere aktiviteten/legen og gå til og fra, for at få en forståelse af aktiviteten/legen.